Založit webové stránky nebo eShop
aktualizováno: 16.05.2016 15:15:08 

Roztroušená skleróza a Ájurvéda - informace

Nachlazení‚ chřipka - léčba

Nachlazení, chřipka, kašel, zánět v krku - Ájurvédská léčba

 

imageimageimage

 

 

Běžným nachlazením začíná většina i vážných chorob. Příčinou je většinou překvapivě - NACHLAZENÍ - neboli zchlazení, ofouknutí, oslabení, náhlé přidušení Vašeho tělesného trávícího a metabolického "ohně" - ajurvédsky AGNÍ, který jinak, aniž si to uvědomujete, tráví, spaluje potravu i toxíny, jak na tělesné, tak buněčné úrovni.

K nachlazení dojde většinou nechtěně, při změně ročního období, prostým prochladnutím, či nadměrným užíváním zahleňující a těžké stravy a mnohem snadněji u lidí s chronicky oslabeným trávícím ohněm. Oslabené Agní nedokáže dokonale přeměnit v trávícím systému přítomnou stravu na využitelnou energii, ale stane se z ní vazký, hutný hlen, který blokuje tělesné kanály a fungování celého organismu. Přítomná strava je tedy původní zdroj veškerých hlenů, které z Vás tečou. V těch se posléze můžou rozmnožit baktérie  i viry a komplikovat nemoc.

Klasické a jednoduché nachlazení tedy ideálně vyžaduje známé prohřátí těla, krátký půstík (většina lidí nemá hlad), nebo lehkou a kořeněnou stravu (polévku), a nějaký podpůrný prostředek pro prohřátí jako čerstvý zázvor a citron, které obnoví oslabený metabolismus. Výborně funguje ajurvédský čaj ze zázvoru, skořice a lékořice - viz. níže.

Nicméně není jen jeden typ nachlazení. Když se přidá virus-chřipka, kašel, nebo zánět v krku, musí se léčba specifikovat podle typu / příčiny Vašeho onemocnění.

Každá ajurvédská konstituce má tendence ke "svým" typům nachlazení a chřipkám. Káfy s trvale slabším agní k zahlenujícím nachlazením (také astmatuům, alergiím). Váty k suchým kašlům a prochladnutím se zácpou a zimnicí. A Pitty k infekčním chřipkám s vyššími s teplotami, záněty a průjmy. Životospráva podle individuelní konstituce samozřejmě udržuje Agní silné a jednotlivé tendence na uzdě. Udržovat trávící oheň-metabolismus silný a čistý je kouzlo ajurvédské životasprávy. Tělo se tímto způsobem také měně  "opotřebovává" a Ajurvéda je tedy skutečně vědou dlouhověkosti :o).

 

Prosces vzniku zaníceného-bolavého krku v důsledku zahlenění

image

 

Ajurvédský recept pro běžné nachlazení (rýmu)

  Lžička strouhaného čerstvého zázvoru, lžička mleté skořice, lžička lékořice (koupíte v bylinkárně, pokud neseženete, tak aspoň zázvor se skořicí, ale účinek bude slabší) - povařte v 1 litru vody 10 minut a hned vypijte 1 zahřívající hrneček. Každé 3 hodiny pijte další dokud se nebudete cítit lépe.

  Lékořice a skořice jsou účinné "expektorans" - tj. rozpouštějí a vylučují odpadní hlen a zamezí tak jeho "zamrznutí" v dutinách, akumulaci a stékání hlenu do krku (budete-li jej náležitě a s radostí vysmrkávat, na což se připravte, musí to ven! (i s toxíny, viry atd.)., kde může způsobit zánět krku a komplikace a jeho koloběh v organismu. Zázvor a skořice prohřejí a napraví (pokud si dáte i níže doporučenou jednoduchou dietu) "ofouknutý-nachlazený" trávící oheň. Pokud se bojíte, nebo cítíte nastupující bolest v krku, kloktejte každou hodinu teplou vodou s kurkumou a špetkou soli. Po vypití čaje skočte pod peřinu a středně se poťte. Mezitím popíjejte horkou vodu s citrónem + semtam lžička medu (nikdy nezahřívat nad 40 stupňů!). Podle mých zkušeností (a na nachlazení jsem pravidelně trpíval) to zkrátí dobu uzdravení o 1/2 a je prevencí nějakých dalších problémů, které se ze "zastydlého" agní mohou objevit.

imageimage
 

 

 

 

 

Zdroj: "Praktický průvodce Ájurvédským léčením - Dr.D.Frawley":
http://www.alibris.com/booksearch.detail?invid=9686706555&isbn=9788120810037&qsort=p&page=1


Nachlazení, chřipka

Běžné nachlazení (chřipka) je stále naší nejčastější nemocí. Jedná se o první stádium nemoci, které indikuje zhroucení našeho tělesného obranného systému, z kterého se může rozvinout mnoho pokročilejších nemocí. Nachlazení obvykle začíná v hlavě, kam mají skrze ústa a smysly nejsnadnější přístup vnější patogeny (rhinovirusy).

Nachlazení a chřipky jsou nejčastěji nemoci nadměrného nadbytku hlenu (káfa). Pozorujeme symptomy nadbytku káfy jako: akumulaci hlenu, tekoucí nos, podrážděný krk, ucpané dutiny, kašel, bolesti těla, bolesti hlavy, zimnici s teplotou a další.

Příčinou bývá vystavení se studenému vzduchu nebo větru, zimě, prochladnutí, změna ročního období, konzumace vlhkého nebo zahleňujícího jídla, stejně jako další hlen zvyšující faktory.

image

Léčba nachlazení
 

Při léčbě běžného (káfa) nachlazení je předepsána dieta redukující hlen a toxíny (áma). Jídlo má být lehké, vařené (teplé) a jednoduché. Například přiměřené množství vařených obilovin (ideálně basmati, viz. níže*) s vařenou nebo napařovanou zeleninou a kořením.

Je nutno vyloučit veškeré mléčné výrobky, obzvláště sýry, jogurty a mléko. Zásadní je také vynechat těžké, olejnaté a vlhké pokrmy jako maso, ořechy, semena, chléb, pečivo, těstoviny, cukrovinky a sladké ovocné džusy (sladké ovoce). Půst je vhodný pro ty, kteří nejsou příliš slabí.

Pijte citrónovou šťávu a šťávu z čerstvého zázvoru s horkou vodou a troškou medu.

Čaj z čerstvého zázvoru nebo jiné kořeněné čaje jako skořicový, bazalkový (tulsi) nebo hřebíčkový jsou výtečné pro redukci hlenu při nachlazení.

Tonizujicí byliny jako ženšen, aschwagandha nebo shatavari je nutno kvůli jejich těžkosti omezit.

Po vypití horkého kořeněného čaje by si měl pacient lehnout do postele pod teplou deku a středně se potit (pot odvádí nadbytečnou Káfu a toxíny, to uleví tělu s příčinou nemoci a imunita se může náležitě vyrovnat s případným virem chřipky atd.). Ostatní potu-pudné metody jako suchá sauna nebo parní box jsou také přijatelné (dle typu nachlazení). Pacient by se měl potit pouze přiměřeně, nadměrnému zapocení je třeba se vyhnout.

Typické ajurvédske byliny a kořeni jsou zázvor, skořice, dlouhý pepř (pippali), lékořice, bazalka (tulsi), hřebíček a máta.

 

 


Další typy nachlazení

Ačkoliv nachlazení je generálně Káfovitého typu, můžou být i typy Pita a Váta.

Váta typ se projevuje suchým kašlem, nespavostí, skrovným hlenem, ochraptělostí nebo ztrátou hlasu. Pomůže kapat pár kapek sezamového oleje (kapátkem do očí) do nosu. Zde se k zahřívajícímu kořením má přidat také zvlhčující byliny jako lékořice, kostival, shatavari a ashwagandha.

Pita nachlazení se projevuje vysokou horečkou, zaníceným krkem, červeným obličejem, žlutým nebo také krvavým hlenem. Léčí se pomocí zchlazujících diaforetik (potu-pudných) jako je máta, lopuch, řebříček a bezový květ.

Pro nachlazení (chřipky) s vysokými teplotami (obvykle Pita typ) je dobrá formula se stejnými množstvími bazalky (tulsí), santálového dřeva a pepermintu (máty), 2-3 čajové lžičky bylin vylouhovaných ve vodě (1/2 hrnku, teplé, ne horké) brané každé 2-3 hodiny.

 

 

Kašel
 

Kašel je také obvykle Kapha choroba. Je způsoben akumulací hlenu, nebo podrážděním hlenových membrán v dýchacím systému. Léčba se zaměřuje na vyloučení hlenu, ne jenom na potlačení příznaků kašle, jak to dělají alopatické (západní) léky a sirupy.

Léčba je stejná jako u nachlazení, s přidáním specifických léků na kašel.

Ajurvédské byliny a koření zahrnují hřebíček, skořice, zázvor, škumpa koželužská, pippali (dlouhý pepř), bibhitaki a puškvorec. Samotná kurkuma je výborná. Dobrý domácí recept je lžička medu s citrónem (půl na půl).

 

image

 

Kapha kašel

Kapha kašel zahrnuje vykašlávání hustého nebo slizkého hlenu, čistého a bílé barvy s občasným kašláním. Symptomy jsou nechuť k jídlu, pocit těžkosti a sladká chuť v ústech s nadměrnými slinami nebo pocitem na zvracení. Pacient si stěžuje na zimnici a plíce jsou plné hlenu.

Léčba zahrnuje Kapha dietu, omezení mléčných produktů a dalších hlen tvořících potravin. Vylučte ledovou a studenou vodu a ovocné džusy. Horké koření a byliny, obzvláště pippali, suchý zázvor, nebo směs Tri-katu podávaná s medem.

Pita kašel

Zahrnuje vykašlávání žlutého hlenu, občas s krví. Může tu být pocit pálení vkrku nebo na hrudi, spolu s horečkou, žízní a suchostí v ústech. Chuť v ústech je hořká nebo pálivá.

Léčba je podobná jako u Pita nachlazení, ghí lze použít k utišení bolestiv krku. Mleté lotosové semena s medem napomohou. Kombinace s lékořicí nebo prostý lékořicový čaj s citrónem je také skvělý. Západní bylinky jako divizna, jablečník obecný, podběl.

Váta kašel

Obvykle je provázen suchým kašlem se skrovným vykašláváním. Kašel je častější, bolestivý se specifickým zvukem. Bolest na hrudi a na srdci, nebo bolest hlavy je typická. Suchost v ústech, chrapot a také nervozita, úzkosti nebo nespavost.

Léčba zahrnuje dietu snižující podráždění Váty. Ujistěte se zda máte dostatek tekutin (vody) v jídle a pití s polívkami a mlékem. Indikovány jsou byliny proti kašli jako lékořice, proskurník lékařský, kostival, shatavari, ashwagandha, obzvláště podávané s medem. To vše s ostatními prostředky, které jsou indikovány pro léčbu nachlazení.

 

 

Zánět v krku

Zanícený krk je obvykle kompikací k nachlazení a vyžaduje stejnou léčbu. Bolest v krku s ucpáním dutin a hlenem je Kapha stav. Bolavý krk se suchostí , chrapotem a zácpou (vylučování) je Váta stav. Sezamový olej nebo Ghee (tuk z přepuštěného másla), obzvláště připravený s lékořicí nebo puškvorcem by se měl aplikovat na krk. Lékořicový čaj je také excelentní.

Oteklý bolavý krk s infekcí je obvykle Pita kondice. Vyžaduje to užití antibiotických, krev a lymfu čistících bylin jako jsou katuka, vodilka, šťovík kadeřavý, boryt barvířský (isatis). Kloktání trpkými bylinami je doporučováno obzvláště u Kapha a Pita typu. Užívejte alum, kurkumu, škumpu, pelyněk nebo nové koření (bobule vavřínu). Jednoduché kloktání horké vody s kurkumou a solí každou hodinu je často postačující. Pokud je v krku nějaká suchost, jsou potřeba zvlhčující prostředky jako lékořice nebo vlhký jíl. Západní byliny jsou echinacea a divizna. Tinktura z echinacey, 13-30 kapek po několika hodinách jsou perfektní proti infekci v krku. 

 

 

--------------------------------------------------------------------------

 

 

* Dieta redukující zahleněnost při nadbytku (káfa dieta pro nachlazení atd.):

Obiloviny redukující hlen v organismu: ječmen, žito, polenta, proso, jáhly, quinoa, pohanka (pozor: proso, jáhly a pohanka zahřívají), případně jiné obiloviny dle povahy nemoci, konstituce atd.

Koření: všechno, kromě nadmíry soli, nejlépe: čerstvý zázvor, fenykl, kurkuma, hřebíček, česnek, kumín, koriandr, pískavice, bazalka, oregáno, skořice atd. adt.

Zelenina: všechna kromě: okurek, rajčat, celé kukuřice, sladké brambory, avokádo (mastné)

Uvařte si například zeleninovou polévku, lze přidat povařené ječné vločky a dostatek koření dle povahy nachlazení. Pijte čaje, poťte se, můžete se postit nebo si v případě hladu dát ke snídani, obědu nebo večeři horkou porci polévky - vodnatou, nebo naopak povařené vločky ochucené tímto vývarem atd., s bazalkou, oregánem...

Veškeré MLÉČNÉ VÝROBKY, OLEJE (kromě 1 lžičky ghí / másla) A SLADIDLA, NADMÍRU MASA (cukry atd.) na kritickou dobu do vyléčení vyloučit !!!



K rychlejšímu vyloučení toxínů, nebo při zácpě (váta typ) lze užívat během nemoci přípravek Triphala - večer před spaním, na podporu ranního vylučování.



----------------------------


Prevence
 
Prevencí nachlazení je samozřejmě udržovat svůj meatbolismus funkční, nevyvsatvovat se nachlazujícím faktorům a dobré je užívat ajurvédské přípravky na podporu imunity. Hlavně Chyavanprash. je to džem z ndického angreštu, příbuzného českému Rakytníku, který je doslova nabytý vitamínem C v přírodné formě. Dále je do tho zamícháno Ghí, med a asi 30 dalších bylin v malých kontracích. Vše podporuje imunitu, výživu tkání atd. Hlavně pře zimu je 1-2 lžičky denně velkou prevencí před chřipkami a nachlazeními.
Také pijte přes zimu teplou vodu, nebo s mini plátkem zázvoru (nejste-li Pitta).
 
------------------------------

Léčba nachlazení domácím zázvorovým přípravkem - Dr.Helen Thomas - http://www.youtube.com/watch?v=f9bmyGX88bs

 

image

 


TOPlist