Založit webové stránky nebo eShop
aktualizováno: 16.05.2016 15:15:08 

Roztroušená skleróza a Ájurvéda - informace

Recepty‚ návody

Některé techniky, procedůry, recepty


 
Jaterní očistné kůry
 
http://www.detoxikace.info/clanky/joalis/Jaterni_cistici_kura


K ájurvédským technikám patří například:

Bylinné a olejové klystýry - detoxikace tlustého střeva, orgánu nejenom odpadního, ale také důležitého pro závěrečnou fázi procesu trávení, vstřebávání tekutin (vysušování stolice, přílišné (zácpa) značí vysoký prvek váta)), vstřebávání prány - životní energie

Nasja- ranní technika - pár kapek sezamového oleje nebo ghí do každé nosní dírky, ráno a večer - uklidňuje nervy, psychiku, vysokou nervovou vátu. V nose jsou jediné nervy, které vycházejí "na povrch" těla, nosní aplikace působí přímo na mozek a nervový systém. Staletími prověřeno.

Očista jazyka - lžičkou nebo škrabkou na jazyk seškrábnout každé ráno a večer bílý povlak na jazyku, ten při jeho nadmíře značí toxiny ve střevech -všimněte si někdy ráno po bujarém večírku :). zatímco povlak ze zubů si denně čistíme, na jazyku, kde je ho mnohem více jej necháváme. Je to (vedle špatného žaludku) z 80% příčina zápachu z úst .

Odlehčovací dny- snídaně grep, k obědu kičadi (detoxikační pokrm z basmati a mungo fazolek), k večeři zeleninová polévka, po celý den čaj KKF, zázvorový, nebo teplá voda s medem a citrónem

Chytré koření- na sucho orestujte kurkumu (2díly), fenykl (10 d.), koriandr (6 d.) a kumín (římský kmín - 6 d.) - uzavřete ve vzduchotěsné sklenici a kořeňte každé jídlo, nebo přidávejte k"obyčejnému" 0,5-1 lžičku

Zchlazující a detoxikační čaj KKF- kumín, koriandr a fenykl - 1/2 lžičky na šálek, zchlazuje v létě organismus, detoxikuje, podporuje agni (trávící (metabolický) oheň)




image


Návod na zdravý, jednoduchý, sytý oběd v práci s pomocí TERMOSKY

Rizoto s Basmati

Ingredience: 1 Termoska střední / větší (běžně jsou k dostání i praktické termosky na jídlo); 1 Batůžek na cestu ; 1 Talíř ; 1 Lžíce ; 1 Cedník ; rýže Basmati, Zelenina, Koření, Minutka
Příprava ráno: celkem 3 minuty akce, doba č
ekání: 5-10 min na čištění zubů

Příprava doma:
Večer:
nakrájet / nastrouhat na menší kousky zeleninu (mrkev, cuketa, celer, petržel, brambora, cibule, pórek, chřest...), uložit do misky do lednice.
Ráno:v menším hrnci povařit 5-10 min (nastavit minutku) basmati, zeleninu,vhodné koření (bez glutamátu!, nepálivé - Ájurvéda doporučuje: skořice, bazalka, fenykl, koriandr, kumín, pepř, kurkuma...), přelít vše do termosky, vzít sebou v batůžku do práce.

Příprava v práci:
rýže se zeleninou za dopoledne "dojde"; vysypat přes cedník do dřezu / umyvadla, přidat.např. sojovku, lžičku másla, oliv oleje, chutney... Dobrou chuť.

Lze střídat: kuskus, quinoa, těstoviny, tofu, rýžové nudle, seitan, tempeh, miso...


Další recepty z termosky
 
http://recepty.centrum.cz/clanek.phtml?id=894

88. Kaša z termosky
Keď nemáme ráno čas na prípravu raňajok, môžeme tak urobiť už večer. Potrebujeme naklíčenú pšenicu, horúcu vodu a termosku.
Klíčkyvečer vložíme do termosky, zalejeme vriacou vodou. Termosku zatvoríme anecháme cez noc „variť“. Ráno vodu scedíme a teplú, mäkkú kašu znaklíčenej pšenice obohatíme medom, hrozienkami, orechami. Môžemepridať aj trochu mlieka.
http://www.tantrajoga.cz/hlavniokno.php?rub=hranicni_0_1

http://www.specnaz.cz/index.php?id=66&art=849&cat=19&l=0



image











 

 

 

 
 
 

 

 

 

TOPlist