DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
aktualizováno: 07.01.2022 13:50:57 

Roztroušená skleróza a Ájurvéda - informace

Lassí - ajurvédské probiotikum

Lassí - ayurvédské probiotikum



   Lassí je ajurvédský probiotický nápoj. Harmonizuje všechny 3 dóši - konstituce, podporuje trávení a vstřebávání. Redukuje nadýmání a větry. Narozdíl od komerčních probiotických jogurtů obsahuje mnohem více živých baktérií, žádné chemické konzervanty, je nekyselý a čerstvý. Vhodný k dennímu užívání.
  Komerční neředěný jogurt dle ajurvédy ucpává tělesné kanálky, je těžko stravitelný a tvoří ámu - toxíny, pokud je starší než 2 dny pak překyseluje organismus. Kupovaný je vždy starší než 2 dny, navíc výrobci musí udržovat jogurt kyselejší a bakterie "přizabité", aby vydržel na obchodě déle. Pokud se konzumuje studený - tj. přímo z lednice, potlačuje trávící oheň - agni a ztučňuje játra. Ajurvéda jej doporučuje maximálně jako masku na obličej, nebo 2 lžičky k jídlu nebo do salátu na podporu trávení.

  Ajurvédské lassí se vyrábí rozmixováním domácího jogurtu s vodou, čímž se změní nežádoucí kvality jogurtu a stává se lehce stravitelný. Přidáním dalším ingrediencí je vhodný pro jednotlivé dóši - konstituční typy. Doporučuje se dokonce při jaterních detoxikacích, hubnutí i nízkotučných dietách zaměřených na snižování cholesterolu, protože pomáhá vázat a vylučovat odcházející toxíny.

image

Recept na 1 dnu porci Lassí:

Výroba domácího jogurtu na lasí:
  Potřebujete 1 litr bio kravského nebo kozího mléka (Organic Tesco, NaturPur InterSpar atd. - ale ještě lépe nehomogenizovaného - homogenizace zanáší pomalu ledviny = Bio plnotučná Amálka) - svaříte 5-10 minut a nechte vychladnout cca na 40 stupňů - můžete použít teploměr, sterilizovaný prst nebo odhad.
  Vlijete na 1/4 - 1/2 do hrnečku a zbytek mléka dáte na další den do lednice, přidáte 1/2-1 lžičku jogurtu s živými kultůrami (Aktivia, Bio Jogurt, Hollanadia atd.), nebo lžičku z jogurtu z předchozího dne, bakterie ale prý ztrácí časem potenci.
  Nebo vysypete 1 kapsli s probiotickými bakteriemi z lékárny. Osvědčilo se mi 5 kmenů Laktobacilů a Bifido bakterií od Swiss atd., samotné chlazené Lactobacilus Acidofilus tvoří nakyslý nažloutlý jogurt.
  Postavíte přes noc na kamna nebo topení, nebo do trouby se zapnutým světlem, nebo do jogurtovače, prostě někam kde je stálá teplota 35-40 stupňů, aby se probiotické kultůry mohly rozmnožovat a vytvořit čerstvý jogurt.
  Ráno bude v hrníčku čerstvý, nekyselý jogurt plný živých bakterií.

Základní Lassí:
1/4 -1/2 hrnečku čerstvého jogurtu rozmixujete v 1-1,5 hrnečku pokojové (pro P) nebo teplé vody (pro V a K).

Pije se nestudené s obědem, po obědě, dopoledne nebo odpoledne, ne však na večer.



Lassí pro Vátu a Pittu:
může se přidat některá z těchto ingrediencí:

3 datle a rozmixují se
2 lžičky růžové vody
mango
pár lístků máty
pár lístků zeleného koriandru
lžička palmového cukru
1 lžička mletého koriandru
1 lžička kardamomu
případně vše najednou

Lassí pro Káfy:
přidá se špetka himalájské soli
čerstvý zázvor
pepř
restovaný a drcený kumín
mletý koriandr
 
 
 
Silné bulharsko-ajurvédské Lassí - návod:
 
Potřebujete: Nějaké Biomléko, Bulharské probiotka Daflorn Natura z horských pramenů, mixér nebo smootie mixér, zavaovací s sklenici s víčkem/nádobu ze smootiemixéru:
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odlijte 1/2 deci mléka a přisipte 1/6tinu lžičky probiotik:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zavřete, zatřepejte a postavte večer na topení (podle teploty stačí od 4 do 12 hodin).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ráno bývá hotový jogurt:

Přidejte 4x více vody a 1 minutu mixujte:

Lassí z takového malého množství stačí na 1-3 dávky - začínejte opatrně, jsou silná, užívejte například 1-2x týdně.

 

Můžte pít jako Ayran - turecký probiotický nápoj - tj. na slano se špetkou soli.

Nebo na sladko -- s trochou medu, bobulovitým ovocem (jahody, borůvky, maliny), čerstvá máta, zelený koriandr, nebo s kmínem/kumínem pro lepší strávení, tak jak se dělá klasické lassí.

Cukr se nedoporučuje.

V krátkosti proč jsou tato probiotika dobrá:

  1. fungují více než jiná, poznáte to na výstupu dle vůně, konzistence
  2. Studuje se proč se Bulhaři dožívají 100 let, za objev čehož dostal rus Melchnikov Nobelovu cenu
  3. Bylo objeveny různé podtypy, nejmenší v bulharských jogurtech, větší na bulharských rostinách (bulharská růže apod.) a před 10ti lety úplně největší v bulharských horských pramenech v "posvátných dubových lesích". Tyto jsou největší a nejúčinější a základem v tomto patentovaném produktu.
  4. Lactobacilus Bulgaricus jako jedná probiotická bakterie produkuje kyselinu mléčnou, terá zabíjí viry a bakterie, podle výzkumů mění M2 na M1 a tím potlačuje rakovinu
  5. samozřejmě nemám laboratoř ale pocity po požití jsou jen pozitivní - najděte si svojí míru, jsou opravdu silnější, začnte s malými dávkami - více informací o pozitivech zde: https://daflorncz.cz/novinky/ (nejsem prodejce).